Sposób przygotowania

ZIemniaki obrać, ugotować, przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę. Oczyszczoną cukinię zetrzeć na tarce z dużymi oczkami lub pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Cebulę posiekać. Pomidory rozgnieść widelcem. W rondelku rozgrzać olej (około 1 filiżanki) i zeszklić cebulę - powinna być miękka i soczysta, ale nie przyrumieniona. Dodać pomidory i paprykę, dusić na małym ogniu mieszając, około 15 minut. Masa powinna stracić zapach surowizny i wyraźnie zmniejszyć swoją objętość. Wtedy włożyć posiekaną bazylię i przygotowaną cukinię, doprawić do smaku. Dusić, aż cukinia zmięknie, ale jeszcze nie rozgotowała się całkowicie na jednolitą papkę. Blachę do pieczenia natłuścić i posmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Ziemniaki utrzeć z 5 żółtkami, dodać do smaku sól, rozgnieciony lub drobno posiekany czosnek i proszek do pieczenia. 5 białek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wymieszać z masą ziemniaczaną. Połową masy ziemniaczanej wyłożyć formę, na to położyć masę cukiniową i przykryć pozostałą masą ziemniaczaną. Pozostałe jajko ubić z mlekiem i szczyptą soli, posmarować wierzch ciasta i posypać bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku, aż się ładnie zarumieni (ok. 30-40 minut) - uważać żeby się nie przypaliła. Pokroić w kwadraty i podawać na gorąco. Polać keczupem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    polecam !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11111
  • 1
    original
    Opublikowano

    Goya

    fajna
  • 1
    original
    Opublikowano

    bercik1

    Mus wspaniale smakować.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    extra

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !