Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z chrzanowo-szpinakową pastą

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
jajko 1
masło 10 dag
jogurt grecki 1-1,5 łyzki
sól 0.5 łyżeczki
składniki na paste:
jajko 5
szpinak 1 garść
cebula 1
majonez 1-1,5 łyżki
sól
pieprz
chrzan tarty 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z chrzanowo-szpinakową pastą

Kroki postępowania

1
Na stolnicy wysypujemy mąkę, dajemy zimne masło, jajko, jogurt oraz sól – siekamy nożem, a następnie zagniatamy ręcznie do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto dzielimy na 2 części, robimy z nich średniej grubości wałki, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na 20-30minut.
Krok 1 - Babeczki z chrzanowo-szpinakową pastą foto
2
Po tym czasie ciasto dość cienko wałkujemy, wyklejamy nim foremki (do każdej wkładamy kilka fasolek) i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 170*.
Krok 2 - Babeczki z chrzanowo-szpinakową pastą foto
3
Z podanej porcji ciasta wyszło mi 27 sztuk.
Krok 3 - Babeczki z chrzanowo-szpinakową pastą foto
4
ajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy na pół. Obraną cebulkę kroimy na krzyż i razem z jajkami przekładamy do rozdrabniacza. Liście szpinaku należy obgotować 1-2 minuty i odcisnąć, następnie dodajemy do reszty składników (ja miałam szpinak, który sama mroziłam w lecie, dlatego też bezpośrednio po rozmrożeniu dodałam do reszty składników, gdyż przed mrożeniem był sparzony. Nie polecam kupnego szpinaku mrożonego, nie nadaje się do tego dania).
Krok 4 - Babeczki z chrzanowo-szpinakową pastą foto
5
Do przygotowanych składników dodajemy chrzan, majonez oraz przyprawy – rozdrabniamy całość na jednolitą masę. Próbujemy czy przygotowana pasta ma pożądany smak, wedle potrzeby doprawiamy.
Krok 5 - Babeczki z chrzanowo-szpinakową pastą foto
6
Do ostudzonych babeczek nakładamy pastę. Aby nasza przekąska się ładnie prezentowała polecam to zrobić strzykawką do kremów, wtedy kruche babeczki będą mieć estetyczny wygląd i będą na zachęcać do spróbowania. Przygotowana ilość pasty jest wprost proporcjonalna do ilości babeczek – idealnie mi wystarczyło na wszystkie 27 sztuk i nic pasty nie zostało : )
Krok 6 - Babeczki z chrzanowo-szpinakową pastą foto
7
Ciasto od pasty nie namaka, dlatego przekąskę można przygotować dużo wcześniej przed podaniem. Polecam w szczególności na jutrzejszego Sylwestra :) Idealna przekąska na raz do buzi :) (no może na dwa :) )
Krok 7 - Babeczki z chrzanowo-szpinakową pastą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 11.09.2015 23:20
smakowity pomysł
Klausia 24.01.2013 09:11
moje faworytki w konkursie :D
Cukiereczek13 14.01.2013 19:01
wow rewelacyjnie wyglądają te babeczki :) na szóstkę z plusem :)
-Natka- 14.01.2013 18:33
Smakowite!
Joanna83 14.01.2013 18:15
A jak to się stało,że ja ich wcześniej nie widziałam? :) Piękne!
Klausia 14.01.2013 16:52
Wyglądają naprawdę zjawiskowo :)
stokrotka 14.01.2013 16:52
ale zjawiskowe
Anna138 08.01.2013 22:51
Wyglądają naprawdę apetycznie
MAR3STA 02.01.2013 17:08
znakomity pomysł i rewelacyjny efekt
polly66 01.01.2013 22:31
świetnie wyglądają. Nie śledzę wyników konkursu, ale mam nadzieję, że się załapałaś ;)
Katarzyna/kate1980 01.01.2013 21:34
w sam raz na przystawkę
Monika58 31.12.2012 16:26
zielono mi ;) pyszne
pajbek 31.12.2012 12:59
Pięknie się prezentują:-)
Wiesława1 31.12.2012 08:27
supeeer
miroslawa 31.12.2012 04:23
fantastyczne, genialne, superowe
aisoglam 31.12.2012 00:47
Fajny przepis :)
Poison1988 31.12.2012 00:00
wyglądają uroczo :)
tessinka 30.12.2012 22:05
Babeczki palce lizać
Beatris 30.12.2012 21:34
Pięknie wyglądają. Z chęcią zjadłabym taką wytrawną babeczkę.
Joanna46 30.12.2012 21:24
Misterna robota, śliczne. :)
V_kuchareczka 30.12.2012 21:22
prezentują się rewelacyjnie
gosia56 30.12.2012 21:12
pycha
Simeo 30.12.2012 21:08
super wyglądają
Patrycja25 30.12.2012 20:57
dobre
Konczi 30.12.2012 20:54
wyszły bardzo ładnie .. a babeczki super podstawowe ciacho muszę zapamiętać :) i jak dobrze widzę talerzyk z ikei hihi - śliczne zdjęcie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak