Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cygara Eli z niespodzianką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 500 g
małe cebule 2 sztuki
czosnek 4 ząbki
jajko 1 sztuka
olej do smażenia
mąka pszenna-do zagęszczenia sosu 1-2 łyżki
pieczarki 300 g
suszone pomidory 8 sztuk
bułka czerstwa 1 sztuka
ser gouda 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Cygara Eli z niespodzianką

Cebule drobno posiekać(odłożyć 2 łyżki do pieczarek),czosnek przecisnąć przez praskę.Do mięsa dodać cebulę,czosnek,jajko,sól,pieprz,majeranek,odciśniętą bułkę i dokładnie wymieszać.Pokrojone pieczarki i odłożona cebulę przesmażyć na oleju razem z solą i pieprzem(1/3 zostawić do sosu).Mięso podzielić na 4 części.Każdą część mięsa rozpłaszczyć w kształcie prostokąta na folii spożywczej,na mięsie rozłożyć pieczarki(brzegi mięsa zostawić wolne),posypać serem i położyć po 2 pomidory.Przy pomocy folii zwinąć cygaro(zaczynając od dłuższego brzegu),dokładnie skleić,delikatnie przełożyć na talerz z bułką tartą i obtoczyć.Obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju,podlać wodą,dodać kostę mięsną,odrobinę czosnku granulowanego i pozostałe pieczarki.Dusić 20 minut.W połowie duszenia ostrożnie przewrócić na drugą stronę.Mąkę rozprowadzić wodą,wlać do sosu i zagotować.Smacznego!

Żeby cygara się lepiej przewracało,można owinąć je plastrami boczku lub słoniny.

Ja podałam z ziemniakami i młodą kapustą zasmażaną(przepis w mojej galerii)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anoosia 05.07.2011 00:24
świetna nazwa!!!
anoosia 05.07.2011 00:24
świetna nazwa!!!
oliwkowa
oliwkowa 02.02.2011 21:16
Uwielbiam ;)
berys18 28.12.2010 07:47
ale super
Ewa104 10.09.2010 20:52
Mam straszną ochotę zjeść takie cygaro.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak