Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Złociste pierogi z czerwoną soczewicą i cebulką "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 250 g
jajko 1 szt
olej 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
soczewica czerwona 100 g
cebula 3 szt
natka pietruszki 1 pęczek
majeranek 1 łyżka
pieprz 1 łyżeczka
olej do smażenia 50 ml
woda 100 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: " Złociste pierogi z czerwoną soczewicą i cebulką "

Soczewicę zalewamy wodą.

Odstawiamy na ok. 30 minut.

Po tym czasie dwukrotnie płuczemy , a następnie gotujemy do miękkości ( ok. 20 - 30 minut ) w osolonej wodzie.

Z mąki , jajka , oleju , wody i soli zagniatamy ciasto.

Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.

Cebule kroimy w drobną kosteczkę.

Podsmażamy chwilę na oleju i dodajemy ugotowaną soczewicę.

Dorzucamy posiekaną natkę.

Doprawiamy solą i pieprzem i majerankiem.

Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła.

Napełniamy przygotowanym farszem.

Sklejamy tworząc falbankę lub tak jak ja sklejając widelcem.

Wrzucamy na wrzącą wodę i od chwili wypłynięcia gotujemy jeszcze 2-3 min.

Podajemy przyrumienione na masełku z cebulą.


Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 08.01.2013 10:45
wyglądają pysznie :)
goofy9 02.01.2013 15:39
świetny przepis
kasiaw 30.12.2012 19:56
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak