Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z oczami Eli

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki sypkie,skrobiowe 2 kg
szpinak mrożony 450 g
jajko 7 SZTUK
mąka pszenna 5 łyżek czubatych
mąka ziemniaczana 2 łyżki
sól do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
margaryna do wysmarowania tortownicy
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z oczami Eli

Ziemniaki ugotowac i przegnieść przez praskę.Szpinak rozmrozić,odparować i ostudzić.Do ziemniaków dodać szpinak,mąkę pszenną,ziemniaczaną,2 jajka,sól,pieprz,czosnek i gałkę muszkatołową do smaku.Wszystko razem wymieszać.Tortownicę(średnica 26 cm)wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.Do tortownicy wyłożyć ciasto ziemniaczane.W cieście zrobić 5 okrągłych otworów(około 4 cm średnicy-do dna tortownicy).W każdy otwór ostrożnie wbić jajko.Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 60-65 minut(zależy od piekarnika).Smacznego!

Można zrobić więcej otworów i wbić więcej jajek.Ja podałam babkę ziemniaczaną z sosem serowym(przepis w mojej galerii).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 04.04.2012 11:51
fajna
jolajka 28.01.2011 14:28
babka eli czy oczy?
wedith1 24.10.2010 11:19
Fajne i pomysłowe:)
Ewa104 02.09.2010 08:06
Bardzo fajny pomysł, do wypróbowania.
agnieszka189 02.08.2010 16:06
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak