Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz z sosem porowym

5.0
(58)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dorsza 500 g
mąka pszenna 2 łyż.
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 łyżecz.
olej do smażenia 2 łyż.
por (biała część) 100 g
masło 2 łyż.
rosół 1/2 łyż.
śmietana 30% 200 ml
mąka pszenna 1 łyżecz.
natka pietruszki 1 łyż.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
sok z cytryny 1/4 łyżecz.
ziemniaki 4 szt.
olej 1 łyż.
sól 1/2 łyżecz.
pieprz 1 szczypta
chili 1 szczypta
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżecz.
rozmaryn 1/2 łyżecz.
bazylia 1/2 łyżecz.
natka pietruszki 1 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz z sosem porowym

Kroki postępowania

1
Smażona ryba: Filety z ryby rozmrażam, pozostawiam na sitku do osączenia, osuszam papierowym ręcznikiem. Kawałki ryby oprószam z obydwu stron przyprawą i odkładam na pół godziny do lodówki.
Krok 1 - Dorsz z sosem porowym foto
2
Po tym czasie obtaczam rybę dokładnie w mące, strzepuję jej nadmiar i smażę na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor z obydwu stron. Osączam na papierowym ręczniku.
Krok 2 - Dorsz z sosem porowym foto
3
Sos porowo-śmietanowy: Białą część pora siekam w cienkie plasterki. Na patelni lub w rondlu rozgrzewam 2 łyżki masła, wrzucam posiekany por i smażę kilka minut.
Krok 3 - Dorsz z sosem porowym foto
4
Kiedy zmięknie wlewam do niego pół szklanki rosołu i przykrywam pokrywką, duszę aż całkowicie zmięknie. Wtedy wlewam śmietankę wymieszaną z mąką i doprowadzam do zagotowania. Na koniec doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Łączę z posiekaną natką pietruszki.
Krok 4 - Dorsz z sosem porowym foto
5
Smażone łódeczki ziemniaczane: Ziemniaki obieram, myję i kroję na ósemki (łódeczki). Oliwę rozgrzewam na dużej teflonowej patelni. Układam na niej pokrojone w łódeczki ziemniaki w jednej warstwie i smażę je na średnim ogniu około 5 minut, aż się zezłocą. Wtedy przewracam ziemniaki na drugą stronę i zrumieniam około 5 minut. Zmniejszam ogień, przykrywam pokrywką i duszę całość, aż ziemniaki zmiękną, trwa to około 5 minut. Dodaję przyprawy i zioła do usmażonych miękkich ziemniaków i lekko wstrząsam patelnią, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy. Ziemniaczki smażę jeszcze chwilę z przyprawami około 2-3 minut. Osączam łódeczki na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Krok 5 - Dorsz z sosem porowym foto
6
Na talerz wykładam kilka usmażonych łódeczek ziemniaczanych, porcję sosu porowo-śmietanowego, na którym kładę kawałek usmażonej ryby. Dekoruję natką pietruszki i od razu podaję. Potrawa wspaniale smakuje z pszenicznym piwem.
Krok 6 - Dorsz z sosem porowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 18.02.2017 23:13
Wygląda pięknie
edytazaw89@wp 13.11.2016 18:52
Wygląda apetycznie
Ada-Gaba 29.07.2016 18:18
pyszny obiadek
Grazyna0211 27.06.2016 09:38
smaczna ryba
IZABELA29 19.12.2015 14:05
i w tym roku przyjechał do mnie z Kołobrzegu pyszna rybka
Gracer 14.07.2015 08:35
super przepis
ben-ka 20.01.2015 11:03
Rybkę, to i ja bardzo lubię.
bietka 28.12.2014 08:14
smaczna rybka :)
msmariusz 16.10.2014 23:52
fajnie wygląda
Pani Domu 11.10.2014 20:41
z pewnością pyszna rybka
Magda60 23.09.2014 22:45
pyszna rybka
Magda60 11.09.2014 12:41
super przepis
halina17 25.07.2014 10:05
Smaczne danie.
pestka 22.07.2014 12:21
to jest bardzo smaczny obiad
eliza135 15.06.2014 20:18
ciekawe i napewno smaczne
Kasiaaa 31.03.2014 11:47
Pyszne danie:)
artur7 28.01.2014 16:47
apetyczny kasek
dwa pokoje z kuchnią 22.11.2013 17:36
a tu jakie fajne danko :)
Kuchareczka2 18.06.2013 22:23
pyszotka jak dla mnie
Monika10 04.06.2013 21:40
dobra propozycja na obiad
Kolorowa 23.05.2013 21:30
ładnie podane ;)
IZABELA29 16.05.2013 08:50
uwielbiam go..
IZABELA29 08.05.2013 08:52
bardzo apetyczna rybka polecam każdemu kto nie próbował
KasiaK90 16.04.2013 10:10
pyszny obiadek
AURELKA 29.03.2013 20:10
rewelacja mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak