Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z serem i wanilią

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl.
jajko 1 szt.
masło roztopione 1 łyż.
sól 1 szczypta
ser półtłusty 500 g
żółtko jajek 2 szt.
cukier 5 łyż.
wanilia 1 laska
sól 1 łyżecz.
cukier 1 łyż.
olej 1 łyż.
woda 2/3 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z serem i wanilią

Kroki postępowania

1
Ciasto: Do miski przesiewam mąkę i sól. Dodaję jajko i dokładnie mieszam. Wlewam stopione masło, mieszam. Na koniec stopniowo dodaję gorącą wodę i zagniatam aż do otrzymania miękkiego, gładkiego ciasta.
Krok 1 - Pierogi z serem i wanilią foto
2
Farsz: Ser przekładam do miseczki i rozgniatam widelcem. Dodaję cukier, żółtko i ziarenka wyskrobane z przeciętej wzdłuż na pół laski wanilii. Całość dokładnie mieszam.
Krok 2 - Pierogi z serem i wanilią foto
3
Ciasto wałkuję na dość cienki placek. Na brzegu ciasta kładę łyżeczką niewielkie porcje farszu serowego.
Krok 3 - Pierogi z serem i wanilią foto
4
Przykrywam ciastem i za pomocą szklanki wycinam pierogi, dociskam brzegi widelcem tworząc ładny wzorek.
Krok 4 - Pierogi z serem i wanilią foto
5
Gotowe pierogi układam na czystej ściereczce. W garnku gotuję wodę z dodatkiem soli, cukru i oleju. Do gotującej się wody wkładam partiami pierogi i gotuję je na niewielkim ogniu ok. 5 minut od wypłynięcia.
Krok 5 - Pierogi z serem i wanilią foto
6
Ugotowane wyjmuję z wody łyżką cedzakową i przekładam na talerz. Podaję ze śmietaną.
Krok 6 - Pierogi z serem i wanilią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewka1978 28.12.2012 17:42
muszą być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak