Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z pieczarkami do barszczu

5.0
(125)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jak wigilijny barszcz to obowiązkowo do niego uszka, najlepiej z grzybowym farszem. Polecam przepis na uszka z pieczarkami. Z niego ciasto na uszka wychodzi delikatne, a sam farsz smakuje wyśmienicie.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 300 gramów
masło 50 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
woda 180 mililitrów

Farsz pieczarkowy:

pieczarki 0,5 kilograma
masło 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z pieczarkami do barszczu

Rokrocznie przygotowujecie świąteczne uszka, ale nie zawsze macie dużo grzybów leśnych, które możecie wykorzystać do farszu? Nie martwicie się, bo z pomocą przychodzą uszka z pieczarkami, które zgodnie z tradycją zaliczamy do jednych z 12 wigilijnych potraw. Przepis na uszka z pieczarkami jest banalnie prosty, a najważniejsze to przygotowanie odpowiedniego ciasta oraz pieczarkowego farszu. Sprawdźcie szybki i sprawdzony przepis na uszka z pieczarkami do świątecznego barszczu, bo to z nim najczęściej podajemy nasze pieczarkowe uszka.

Kroki postępowania

1

Przygotowanie farszu pieczarkowego: Z pieczarek oderwać trzonki, a z kapeluszy zdjąć skórkę. Umyć, a następnie pokroić w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno pokrojoną cebulę i chwilkę podsmażyć. Dodać pokrojone pieczarki i podsmażać do odparowania nadmiaru wody. Pieczarki doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz pozostawić do ostudzenia. 

Krok 1 - Uszka z pieczarkami do barszczu foto
2

Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i odłożyć na 20 minut, aby odpoczęło. Odrywać po kawałku i rozwałkowywać na grubość około 3 mm. Za pomocą literatki wykrawać kółka. Na każdym kółku nałożyć farsz pieczarkowy.

Krok 2 - Uszka z pieczarkami do barszczu foto
3
Zwijamy uszka dokładnie zlepiając.
Krok 3 - Uszka z pieczarkami do barszczu foto
4

Uszka gotujemy w osolonej wodzie około 3 minut od wypłynięcia.

Krok 4 - Uszka z pieczarkami do barszczu foto

Uszka z pieczarkami to danie, które idealnie sprawdzi się jako dodatek do czerwonego barszczu w czasie Świąt Bożego Narodzenia, jak i poza tym sezonem. Zapiszcie go sobie i sprawdźcie sami, jakie to proste!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smakosz 14.11.2023 21:53
Mniam
Janek 18.12.2022 11:21
A czy można je zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamiast kroić?
Doradca Smaku 19.12.2022 09:45
tak, jak najbardziej!
Kamila 17.12.2022 22:33
Czy trzonki też kroimy do farszu ?
Doradca Smaku 19.12.2022 09:38
Jak kto lubi! Są osoby, które trzonki grzybów, wyrzucają ale też takie, które je kroją. Osobiście jestem za tym aby zostawić trzonki grzybów do farszu, o ile dobrze wyglądają :)
Przmeek 14.12.2022 08:42
Ile uszek udaje się zrobić z porcji przedstawionej w przepisie?
Doradca Smaku 14.12.2022 12:01
około 30-40
Alicja 03.11.2022 13:30
A nie 180 ml wody? Ciasto wychodzi mega rzadkie
Doradca Smaku 09.11.2022 15:31
zgadza się! Dziękuję za informację, poprawiłem proporcje w przepisie.
Grażyna13 31.03.2014 18:42
Bardzo smaczne danie :)
IKrakowianka 05.02.2014 20:21
ślicznie podane
IZABELA29 04.11.2013 08:33
jeszcze trochę i znów będziemy je jeść.
ben-ka 04.11.2013 08:13
Przypominają mi święta:)
fotoviderek 18.09.2013 08:31
Uszka pierwsza klasa:)
anemon 29.12.2012 07:26
Smaczna alternatywa dla leśnych grzybów. Piękne zdjęcie.
Katarzyna54 28.12.2012 12:31
mniam
Krystyna32 28.12.2012 07:20
pycha
Lemon 27.12.2012 23:30
super
kasiaw 27.12.2012 22:22
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak