Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny makowiec zwijany

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna ciasto na 2 szt 500 gram
drożdże 40 gram
mleko 250 ml
żółtko jajek 4 szt
cukier 150 gram
masło 50 gram
sól 1/2 łyżeczki
esencja waniliowa kilka kropel
skórka cytrynowa 1/2 łyżeczki
białko 1 szt
mak masa makowa 400 gram
masło 50 gram
cukier 100 gram
miód 3-4 łyżki
aromat migdałowy kilka kropel
cukier waniliowy 2 łyżeczki
bakalie 1 szklanki
białko 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny makowiec zwijany

Kroki postępowania

1
Mak zalać ciepłą wodą/można mlekiem/ i gotować ok. 30-40min na małym ogniu /można tylko zalać wrzątkiem i zostawić na noc/.
-Odsączyć i zmielić 2- 3 razy przez maszynkę.
-Dodać cukier , miód, stopione masło, cukier waniliowy,aromat migdałowy, bakalie i wymieszać.
-Przed nałożeniem na ciasto dodać ubitą na sztywno pianę
Krok 1 - Tradycyjny makowiec zwijany foto
2
-Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniego mleka z łyżeczką cukru , dodać łyżkę mąki i odstawić na około 15 -20 minut w ciiepłe miejsce /rozczyn powinien podwoić swoją objętość/.
-Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem , masło rozpuścić.
-Do miski przesiać mąkę , dodać rozpuszczone drożdże , resztę mleka /letnie/, utarte żółtka , sól, aromat waniliowy, skórkę i starannie wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz.
- Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce /do podwojenia objętości ciasta/. -Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypana mąką.
- Podzielić na dwie równe części.
- Każdą z nich rozwałkować cienko na kształt prostokąta /na papierze do pieczenia/
Krok 2 - Tradycyjny makowiec zwijany foto
3
- Ciasto posmarować białkiem , nałożyć masę makową, zostawiając wolne ok. 2 cm na brzegach i zwinąć ciasno w rulon, podwijając brzegi do środka.
Krok 3 - Tradycyjny makowiec zwijany foto
4
- Zawinąć w papier /w papierze należy zrobić zakładkę, aby ciasto mogło swobodnie urosnąć/.
Krok 4 - Tradycyjny makowiec zwijany foto
5
- Przygotowane strucle odstawić do wyrośnięcia.
Krok 5 - Tradycyjny makowiec zwijany foto
6
- Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 st.ok. 45-50 minut.
Krok 6 - Tradycyjny makowiec zwijany foto
7
Upieczone strucle przełożyć na kratkę kuchenną,a po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Krok 7 - Tradycyjny makowiec zwijany foto
8
Ciasto to choć z wyglądu proste, lubi płatać figle. Czasem pęknie, czasem nie jest wystarczająco wyrośnięte, a czasem skórka odstaje od maku.......
Krok 8 - Tradycyjny makowiec zwijany foto
9
.....ale mimo tych małych niedociągnięć zawsze jest ozdobą świątecznego stołu i smakuje wyśmienicie....
Krok 9 - Tradycyjny makowiec zwijany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 26.11.2013 19:48
uwielbiam takie
mela25 23.08.2013 12:00
bardzo fajne
Iwona32 15.03.2013 11:26
dobry przepis:)
Joannasz3190 26.12.2012 22:09
Mój ulubiony :)
Kuchareczka2 26.12.2012 22:00
uwielbiam
jasiek 26.12.2012 20:56
świetne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak