Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik Świąteczny

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
margaryna 60 gram
miód 8 łyżka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
mleko 0,5 szklanka
cukier 0,5 szklanka
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczka
kakao 1 łyżka
jajko 1 sztuka
powidła śliwkowe
margaryna 0,5 kostka (polewA)
kakao 2 łyżka (polewa)
cukier puder 2 łyżka (polewa)
mleko 2 łyżka (polewa)
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik Świąteczny

Miód, mleko, margarynę i cukier zagotować. Tym wrzątkiem zalać mąkę, dobrze wymieszać i odstawić do całkowitego przestudzenia.
Białko ubić na sztywno, dodać do zimnej masy razem z żółtkiem, przyprawą, kakao i dodatkami.
Na koniec dodać sodę. Wszystko ponownie wymieszać.

Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i piec w 190' przez godzinę. Patyczek wbity w środek ciasta powinien być całkowicie suchy.

Zimne ciasto przekroić na 3 części i przełożyć powidłami.

Polewa:

Margarynę roztopić, dodać mleko, kakao i cukier puder. Wymieszać i wylać na ciasto. Odstawić do zastygnięcia.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 21.05.2013 21:22
Godny upieczenia.
Babeczka 26.12.2012 13:11
super:)
Zdzisław 26.12.2012 06:00
taki lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak