Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z szynki

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1 kg
pierś z kurczaka 2
wątróbka 300 g
podgardle 250 g
bulion warzywny 2 litry
jajko 5
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie 5
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z szynki

Kroki postępowania

1
Szynkę, kurczaka i podgardle (opcjonalnie słoninę/surowy boczek) gotujemy w bulionie z liściem laurowymi i zielem angielskim do miękkości. Pozostawiamy do przestygnięcia. Wątróbkę sparzamy gorącą wodą. Następnie mięso mielimy i doprawiamy do smaku.
Krok 1 - Pasztet z szynki foto
2
Do mięsa dodajemy żółtka, a białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do pasztetu. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Pasztet z szynki foto
3
Foremkę smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą lub wykładamy boczkiem i przekładamy mięso. Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180st (termoobieg). Gotowy pasztet pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 3 - Pasztet z szynki foto
4
Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180st (termoobieg). Gotowy pasztet pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 4 - Pasztet z szynki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna46 25.12.2012 21:09
Taki bardzo świąteczny.
babajaga1969 25.12.2012 00:03
konkretny i drogi ten pasztet- istny rarytasek :))
adelajda 24.12.2012 22:00
na pewno bardzo smaczny
Magda24 24.12.2012 16:59
fajny
Pietruszka 24.12.2012 14:45
smaczny
Krzysztof15 24.12.2012 14:11
super lubie
angelika14 24.12.2012 13:59
uwielbiam domowe pasztety, bo przynajmniej wie się co z czego jest zrobiony a ten smak i zapach roznoszący się po całym domu jest boski
Monika58 24.12.2012 13:43
z szynki jeszcze nie robiłam, ale widze ze wart wypróbowania :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak