Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z szynką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka
rodzynki
oliwki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z szynką

SKŁADNIKI: 3/4 szklanki ciepłego mleka, 4 łyżki masła, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 1 opakowanie 7g suszonych drożdży, 1/4 szklanki letniej wody, 3 i pół szklanki mąki, 1 rozkłócone jajko, 2 łyżki rozpuszczonego masła, 22,5 dag szynki pokrojonej w cienkie plasterki, pół szklanki rodzynek, pół szklanki oliwek nadziewanych papryką, 2 żółtka.

SPOSÓB WYKONANIA: W rondelku wymieszać mleko, masło oraz cukier. Podgrzewać do momentu, aż masło się rozpuści. Zdjąć z ognia, odstawić, poczekać aż płyn będzie letni. W międzyczasie wymieszać wodę z drożdżami i odstawić na 5 - 10 minut żeby drożdże zaczęły pracować. Do miski wsypać 3 szklanki mąki. Zrobić wgłębienie i dodać miksturę z drożdży, miksturę z mleka oraz jajko. Przy pomocy drewnianej łyżki połączyć składniki w ciasto. Na posypaną resztą mąki stolnicę wyłożyć ciasto i wyrobić je rękami na elastyczną masę. Ciasto przełożyć do dużej, wysmarowanej olejem miski. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości, na ok. 1 i pół do 2 godzin. Rozgrzać piekarnik do temperatury 185 stopni. Ciasto wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę. Przy pomocy pięści wycisnąć powietrze. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Ciasto posmarować 2 łyżkami rozpuszczonego masła. Wykładać równomiernie plasterki szynki, oliwki i rodzynki, zostawiając 2,5 cm margines. Zaczynając od dłuższego boku zwinąć ciasto w bochenek. Mocno ściągnąć szew i zawinąć go pod spód. Ciasto ułożyć szwem na dół na papierze do pieczenia. Lekko przykryć czystą ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 30 - 45 minut. Żółtko ubić z łyżką wody. Posmarować nim cały bochenek. Piec 30 do 40 minut, aż chleb ładnie się zezłoci, a po uderzeniu wyda z siebie głuchy dźwięk. Ostudzić przed podaniem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 14.01.2012 09:18
świetnie to wygląda
Anna146 24.06.2011 07:17
ciekawe i ładnie wygląda
accee 11.04.2011 21:59
Polecam
aginaa 02.11.2010 09:36
super pomysl
gryczyn 14.09.2010 10:39
ładnie wygląda
IZABELA29 02.08.2010 15:38
fajne pewnie pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak