Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: 480 ml śmietany o niskiej zawartości tłuszczu 10 - 12%, 1 laska wanilii, 2 kawałki cynamonu, 5 goździków, 2 gwiazdki anyżu, 5 żółtek, 125 g cukru, 175 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady.

SPOSÓB WYKONANIA: Rozciąć laskę wanilii i wyjąć z niej nożem nasionka. Przełożyć je do rondelka wraz ze śmietaną, cynamonem, goździkami i anyżem. Zagotować, odstawić. Zmiksować żółtka z cukrem. Masę śmietanową dodawać stopniowo do masy jajecznej. Miksturę ponownie przełożyć do rondla i gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Masę przecedzić i dokładnie wymieszać z czekoladą. Przełożyć do maszyny do lodów i mrozić przez ok. 20 minut.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    ciekawy przepis
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    muszę wypróbować ten przepis
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super sprawa
  • 1
    original
    Opublikowano

    aginaa

    uwielbiam lody
  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    niebo w gębie!! oby do lata:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ela_48

    Kocham czekoladę :) Zjem wszystko co z nij zrobione :) hehe ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Smakosz6

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !