Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tawa tawas

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka
miód
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Tawa tawas

SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka masła, 2 jajka, ok. pół szklanki wody lub mleka, 2 szklanki masła lub oleju do smażenia, szklanka miodu.

SPOSÓB WYKONANIA: Wymieszać mąkę, proszek i sól. Dodać masło, dokładnie wymieszać. Dodać lekko rozkłócone jajka. Następnie dodawać porami wodę aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę przełożyć na stolnicę wysypaną mąką. Zagnieść ciasto. Nakryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Połowę ciasta rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Pokroić w romby. Przykryć ściereczką. Podobnie postąpić z pozostałą częścią ciasta. Smażyć na złoto w głębokim tłuszczu. Osuszyć na ręczniku papierowym. Polać miodem i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wedith1 31.03.2011 17:47
Muszą być smaczne! :D
Jolanta40 20.08.2010 10:39
egzotyczna nazwa i ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak