Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety wieprzowe w pomarańczowo - paprykowym sosie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab
pomarańcze
papryka

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety wieprzowe w pomarańczowo - paprykowym sosie

SKŁADNIKI: 90 dag kotletów wieprzowych, sól i pieprz do smaku, 1/4 szklanki cukru, 4 łyżki masła, 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, 6 łyżek skrobi kukurydzianej - użyliśmy mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 2 szklanki wody, 1/4 szklanki soku pomarańczowego, 1/4 szklanki soku z cytryny, 1 posiekana zielona papryka, 2 pomarańcze pokrojone w plasterki.

SPOSÓB WYKONANIA: Kotlety posolić, popieprzyć, oprószyć cukrem. Na rozgrzanym maśle smażyć kotlety z czosnkiem do zbrązowienia z obu stron. Wyjąć kotlety i czosnek. Czosnek wyrzucić. Pozostałe ze smażenia kotletów masło posypać cukrem, dodać skrobię i rozmaryn. Podgrzewać. Mieszać i dodawać powoli wodę. Do sosu dodać soki oraz paprykę. Wymieszać. Włożyć kotlety, a na każdym z nich ułożyć plasterki pomarańczy. Przykryć i dusić do miękkości mięsa - ok. pół godziny. Odkryć i gotować jeszcze 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak