Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: 25 dag ugotowanego ryżu, 2 łyżki soki z cytryny, jajko, 3 łyżki tartego parmezanu, pieprz, sól, łyżka oliwy, 5 łyżek bułki tartej, mozzarella, natka pietruszki

SPOSÓB WYKONANIA: Ryż wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać jajko, pietruszkę i parmezan, przyprawić pieprzem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Bułkę tartą wymieszać z solą i pieprzem. Mozzarellę pokroić na tyle części ile będzie krokietów. Nabierać ryż i formować owalne kotlety wcześniej wkładając w środek kawałek mozzarelli. Każdy kotlet dokładnie oprószyć bułką tarta. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po 15 minutach odwrócić na drugą stronę i piec, aż zrobią się chrupiące. Można też, zamiast piec w piekarniku, usmażyć krokiety na patelni.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    etka

    Moja siostra wegetarianka będzie zachwycona tym daniem, gdy je dla niej zrobię :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    świetny pomysł

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !