Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Pulpeciki w porowym sosie "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowe zmielone 400 g
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyzki
natka pietruszki 1 peczek
sól 1 łyzeczka
mąka 50 g
por 2 szt
masło 2 łyzki
mąka do sosu 1 łyzka
chrzan 1 lyzeczka
śmietana 30% 50 ml
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: " Pulpeciki w porowym sosie "

Zmielone mięso wieprzowe dajemy do miski.

Wbijamy jajko.

Dodajemy tartą bułkę i doprawiam solą i pieprzem.

Dokładnie mieszamy.

Formuje pulpeciki w dłoniach.

Każdy pulpet obtaczamy w mące.

Do garnka nalewamy tyle wody, by przykryły mięso.

Solimy i gotujemy.

Do wrzątku wkładamy pulpeciki.

Gotujemy ok. 20 - 25 min na średnim ogniu.

Na patelni rozgrzewamy masło.

Dodajemy oczyszczonego i pokrojonego w półtalarki pora.

Smażymy ok. 10 minut.

Oprószamy mąką.

Podlewamy 1 szklanką wody spod gotujących się pulpetów.

Gotujemy jeszcze kilka minut.

Dodajemy chrzan i śmietanę.

Doprawiamy do smaku.

Polewamy gorące pulpeciki.

Podajemy z ulubionymi dodatkami!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 10.01.2013 20:19
super te pulpeciki
Rafał10 20.12.2012 13:45
mniam ale mam teraz smaka :)
miroslawa 20.12.2012 07:37
zabieram ze sobą :)
Anna133 19.12.2012 18:32
ciekawe danie
Monika111 19.12.2012 16:14
fajne danie :)
IwonaKa 19.12.2012 15:17
w porowym sosie jeszcze nie jadłam,ale lubie pory i na pewno by mi smakowało

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak