Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tonka Czekoladowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

gorzka czekolada 100 g
kremówka 300 ml
fasolka tonka lub gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
likier amaretto 2 łyżki
białko 2 szt.
cukier 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tonka Czekoladowa

Czekoladę posiekać. Połowę kremówki wymieszać z fasolką i doprowadzić do wrzenia. Po zdjęciu z ognia dodać czekoladę i wymieszać. Przelać masę do miski, wstawić do większego naczynia napełnionego zimną wodą. Dodać resztę kremówki oraz Amaretto, ubić mikserem na pianę, wyjąć z zimnej wody. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać, przełożyć do pucharków. Chłodzić 2 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andżelika1 01.08.2012 19:10
czekoladowe desery ujmują mnie
Anna141
Anna141 30.04.2011 19:49
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak