Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Architekta

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt jasny 1 szt.
biszkopt ciemny 1 szt.
mleko 1 litr
budyń waniliowy 3 szt.
margaryna 400 g
cukier 1 szkl.
aromat rumowy 5 kropli
kakao 2 łyż.
cytryna 1/2 szt.
serek waniliowy 500 g
galaretka czerwona 2 szt.
cytryna 1 szt.
polewa czekoladowa 1/2 szkl.
banan 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Architekta

Kroki postępowania

1
Masy budyniowo-maślana: Z mleka, cukru, proszku budyniowego gotujemy budyń i odstawiamy do przestudzenia pod pokrywką (aby nie zrobił się kożuch). Margarynę ucieramy na biały puch i porcjami dodajemy zimny budyń nie przerywając ucierania. Masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao i kilka kropli aromatu rumowego, a do drugiej sok z cytryny. Każdą z mas ponownie, oddzielnie mieszamy.
Krok 1 - Ciasto Architekta foto
2
Masa serowa: Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Gdy zacznie tężeć dodajemy małymi porcjami do serków homogenizowanych i mieszamy na małych obrotach miksera. Aby zapobiec nadmiernemu stężeniu, masę przygotowujemy w trakcie przekładania ciasta.

Przekładanie ciasta: Banany obieramy ze skóry, kroimy w krążki o grubości biszkoptu ciemnego i skrapiamy sokiem z cytryny.
Na jasnym biszkopcie równomiernie rozprowadzamy kakaową masę budyniową.
W ciemnym biszkopcie wykonujemy za pomocą np. kieliszka 18 otworków o średnicy banana (w trzech rzędach po 6 otworków) albo więcej w zależności od średnicy kieliszka. Biszkopt umieszczamy na masie, lekko dociskamy. W każdy otworek wkładamy krążek banana i przykrywamy masą serową całą powierzchnię ciasta.
Krok 2 - Ciasto Architekta foto
3
Wciskamy w masę serową krążki ciemnego ciasta, najlepiej nad krążkiem banana (jeżeli masa jest rzadka schładzamy ją w lodówce, ale na tyle, aby można było wcisnąć krążki ciemnego biszkoptu).
Krok 3 - Ciasto Architekta foto
4
Na to rozprowadzamy równomiernie jasną masę budyniową. Ciasto umieszczamy w lodówce i po schłodzeniu pokrywamy polewą czekoladową.
Krok 4 - Ciasto Architekta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bogumiła
Bogumiła 06.03.2013 11:30
na pewno przepyszne to ciasto. Muszę wypróbować. A jak pieknie wyglada.
monika1968 06.01.2013 13:43
Rewelacyjne
monika1968 06.01.2013 13:43
Rewelacyjne
Kulinarna Ja 14.12.2012 14:31
b. apetycznie wyglada!
miroslawa 11.12.2012 06:20
kapitalne, wygląda fantastycznie, zabieram do ulubionych
KasiaK90 10.12.2012 18:05
pyszności
Kasia35 10.12.2012 17:20
świetny wygląd
Dorota59 10.12.2012 17:05
cudne
V_kuchareczka 10.12.2012 16:57
Rewelacja
reniatka 10.12.2012 16:44
świetne ciasto
Noruas 10.12.2012 16:40
podoba mi się bardzo, kiedyś wypróbuję
Marta1986 10.12.2012 16:35
super
Laila2786 10.12.2012 16:04
wygląda cudnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak