Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najsmaczniejszy pasztet ze śliwką

5.0
(39)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Wątróba (z kurczaka) 700 gramów
mięso wieprzowe 500 gramów
suszone śliwki kalifornijskie 10 sztuk
słonina 100 gramów
bułka czerstwa 1 sztuka
mleko 1 szklanka
cebula 1 sztuka
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 8 sztuk
czosnek 2 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Najsmaczniejszy pasztet ze śliwką

1. Zacznij od zamoczenia bułki w mleku. Mięso pokrój w kostkę, przełóż na patelnię, podsmaż a następnie duś do miękkości. 

2. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

3. Teraz rozgrzej patelnię i dodaj słoninę.

4. Kiedy tłuszcz już się wytopi, dodaj posiekaną cebulę.
Cebuli nie musisz kroić na malutkie kawałki, ponieważ i tak na końcu wszystko będzie miksowane.

5. Dorzuć czosnek. Smaż wszystko, aż cebula ładnie się zezłoci.

6. Odstaw do ostudzenia.

7. Obmyj, osusz wątróbkę i usmaż.

8. Odsącz bułkę z mleka.

9. Teraz wszystkie składniki oprócz liści laurowych i śliwek zmiksuj na jedwabistą masę w malakserze. Nigdy nie miksuj gorących produktów, gdyż tępi to doskonale ostrza malaksera.

10. Przygotuj dwie formy keksowe. Ja używam silikonowych. Jeżeli masz blaszane, to wysmaruj je tłuszczem i obsyp lekko bułką tartą.

11. Na dno formy połóż po 4 listki laurowe, a następnie przełóż połowę masy pasztetowej.

12. Teraz "powtykaj" po kilka śliwek do środka masy.

13. Tak samo przygotuj drugą keksówkę.

14. Piecz 90 minut.

15. Ostudź i włóż do lodówki na kilka godziny, aby pasztet stężał.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jakub1983 10.04.2021 18:55
Masakra przepis!!! Po 90 minutach pasztet spiekł się na wiór i o połowę zmniejszył objętość!!! Pewnie należałoby go przykryć folią na początkowy okres pieczenia. Najgorszy przepis jaki znalazłem w internecie!
Doradca Smaku 12.04.2021 19:02
Witaj, przykro mi, że pasztet się nie udał :( Przepis jest poprawny - a czas pieczenia i temperatura jak najbardziej odpowiednia. Dużo zależy też od piekarnika, dlatego w czasie pieczenia warto obserwować co się dzieje. Dopowiem jeszcze, że optymalnie jest piec pasztet na środkowej półce piekarnika, z ustawieniem góra-dół. Pozdrawiam, Doradca Smaku.
matesko 25.03.2013 12:07
ze śliwką nie jadłam
Stenka 21.03.2013 07:44
apetycznie wygląda i pewnie bardzo smaczny
tomek18 10.01.2013 20:20
pycha
goofy9 09.01.2013 11:47
wygląda rewelacyjnie
Kate131 04.01.2013 10:04
apetyczny
annagebalska 04.01.2013 08:56
pięknie wygląda
rutynka 02.01.2013 14:39
wygląda smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak