Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Seromakowiec babci

5.0
(50)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Świetny przepis na  seromakowiec babci z dodatkiem prażonych jabłek. Delikatna masa serowa wspaniale komponuje się z wyrazistą masą makową z aromatem migdałów. Obowiązkowa pozycja dla fanów niebanalnych smaków!

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szkl.
masło 125 g
cukier puder 1/2 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżecz.
żółtko jajek 2 szt.
mak 500 g
mleko 500 ml
białko 4 szt.
sól 1 szczypta
cukier 1 szkl.
jabłka prażone 1 szkl.
kasza manna 4 łyż.
aromat migdałowy 6 kropli
jajko 5 szt.
żółtko jajek 2 szt.
masło 125 g
cukier 1 szkl.
sól 1 szczypta
twaróg 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Seromakowiec babci

Kroki postępowania

1
Spód: Wszystkie składniki na ciasto szybko zarabiam i wkładam do lodówki na 1 godzinę.
Krok 1 - Seromakowiec babci foto
2
Po tym czasie wałkuję ciasto na cienki placek, przenoszę go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wym. 25 cm na 40 cm i nakłuwam placek widelcem. Spód podpiekam w nagrzanym do 180*C piecu ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni.
Krok 2 - Seromakowiec babci foto
3
Masa makowa: Mak mielę dwa razy w maszynce. Następnie zmielony mak przekładam do garnka i zalewam gorącym mlekiem. Gotuję kilka minut, wsypuję cukier i gotuję dotąd, aż całość zgęstnieje. Zdejmuję garnek z makiem z ognia, dodaję prażone jabłka, kaszę mannę (bułkę tartą) i doprawiam aromatem migdałowym, dokładnie mieszam.
Krok 3 - Seromakowiec babci foto
4
Na koniec dodaję do masy pianę ubitą z białek ze szczyptą soli.
Krok 4 - Seromakowiec babci foto
5
Masa serowa: Masło ucieram z cukrem i żółtkami na białą, puszystą masę. Do utartej masy dodaję stopniowo po 1 łyżce ser z wiaderka. Z białek ubijam sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodaję ubite białka do serowej masy i delikatnie mieszam łyżką. Na podpieczony spód wykładam masę makową, wyrównuję łyżką.
Krok 5 - Seromakowiec babci foto
6
Następnie wykładam masę serową i także wyrównuję.
Krok 6 - Seromakowiec babci foto
7
Ciasto wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok. 70 minut. W razie gdyby wierzch za szybko się zrumienił – przykrywam go papierem do pieczenia lub folią aluminiową (można także wyłączyć górną grzałkę).
Krok 7 - Seromakowiec babci foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fifona
Fifona 22.12.2016 19:50
Mam pytanie, gdzie dodaję te 5 jajek?
IZABELA29 05.08.2016 17:19
pyszności takie
KORAL 06.03.2016 12:31
Moje ulubione.....
Klausia 27.12.2015 15:30
robiłam je :)
IZABELA29 22.09.2015 18:26
bardzo go lubie
kasia.s 09.11.2014 18:26
Moja babcia robiła ten sernik:) Rewelacja:)
barbara11561 26.10.2014 09:57
takie ciasto to marzenie :)
pestka 29.09.2014 09:33
bardzo smaczne ciasto
as28 20.08.2014 13:49
mniam mniam
Misia13 19.08.2014 22:01
mmm, apetyczny :-)
Kolorowa 05.07.2014 14:04
smacznie wygląda ;)
Klausia 19.04.2014 17:38
lubię to ciasto :)
Iwusia 17.04.2014 23:14
chodzi za mną takie ciasto ...
jasiek 14.04.2014 14:18
takie kolorowe połączenie
Grazyna0211 13.04.2014 17:40
bardzo smaczny
cukiereczek 01.04.2014 16:51
wspaniałe ciasto
Kasiaaa 31.03.2014 11:46
Super ciacho:)
as28 30.03.2014 16:23
bArdzo fajne ciacho
IZABELA29 28.03.2014 22:22
przepyszny taki lubie
Przepisy Joanny 23.02.2014 20:48
wspaniałe połączenie, uwielbiam to ciasto
monisia1977 08.02.2014 06:53
super ciacho
babajaga1969 07.02.2014 18:45
spodobał mi się ten przepis, a ciasto wygląda pysznie - zabieram przepis ):
norweska20 17.12.2013 22:51
przepiękne ciasto
agnieszka214 18.09.2013 18:54
super ciasto mniam mniam
Ewelina38 05.09.2013 17:20
wyśmienite połączenie i rewelacyjny efekt końcowy, a serowa część nad podziw, taka puszysta....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak