Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuleczki mielone w sosie pieczarkowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 40 dag
jajko 1 szt
pieczarki 50 dag
kostka wołowa 1 szt
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
kość
śmietana 2 łyżki
mąka 2 łyżki
chleb 2 kromki

Przepis i sposób przygotowania na: Kuleczki mielone w sosie pieczarkowym

Kromki chleba zmoczyć w wodzie. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać do niego wyciśnięte z wody kromki chleba, 1 jajko i doprawić solą i pieprzem. Całość dobrze wyrobić. Z gotowego ciasta wyrabiamy nieduże kuleczki i panierujemy je w bułce tartej , a następnie kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy kuleczki ze wszystkich stron na złoty kolor.
Następnie przygotowywujemy sos pieczarkoy:
Pieczarki kładziemy na patelnię, solimy i smażymy na tłuszczu. Usmażone wkładamy do garnka z wcześniej przygotowaną wodą. Do wody dajemy kość i kostkę wołową i gotujemy. Na koniec zagęszczamy sos mąką i śmietaną delikatnie wlewając do garnka żeby się nie ścięło.
Na talerz wlewamy sos i wkładamy do niego kuleczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 01.10.2012 13:39
pyszne :)
gosia561 17.08.2012 10:23
smaczne
karolina1869 08.06.2012 10:49
ciekawy przepis
Emiliozo 22.11.2011 18:32
pyszności
tomek18 16.06.2011 08:41
mm..uwielbiam:)
Danuta_Prorok 25.05.2011 17:29
mniam
ewelina63 11.05.2011 18:21
smaczne
kanu83 08.04.2011 22:38
popieram- pychotka:)
pioge7 16.07.2010 18:50
supcio:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak