Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto korzenno-cytrynowe z majonezem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

przyprawy korzenne 1 łyżka
skórka z cytryny 1/2 cytryny
sok z cytryny 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat
margaryna do smarowania formy
mąka 1 szkl
jajko 2 szt
sól 1 szczypta
polewa czekoladowa
majonez 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
ozdoby do ciasta
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto korzenno-cytrynowe z majonezem

Kroki postępowania

1
Ubijam białka ze szczyptą soli, dodaje cukier i żółtka i dalej ubijam, następnie stopniowo dosypuje mąkę i proszek do pieczenia. Po otrzymaniu spójnej masy dodaję majonez. Na samym końcu dodaję przyprawy korzenne, sok oraz skórkę z cytryny, ewentualnie trochę imbiru.
Krok 1 - Ciasto korzenno-cytrynowe z majonezem foto
2
Ciasto piekę w temperaturze 160 stopni około 1 godziny.
Krok 2 - Ciasto korzenno-cytrynowe z majonezem foto
3
Wystudzone ciasto smaruję polewą czekoladową i dekoruję ozdobami do ciasta.
Gwarantuję, że jest pyszne i mięciutkie w środku.
Krok 3 - Ciasto korzenno-cytrynowe z majonezem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 23.06.2013 21:21
super przepis
cooleczka 14.01.2013 12:12
ciekawe jak smakuje
Klausia 14.12.2012 12:04
porywam przepis :) bo już od dawna mam się wziąć za babkę z majonezem, ale jakoś się odwlekało ciągle :)
Isia 06.12.2012 11:57
świetne
RenataZ-et 05.12.2012 22:20
pomysłowe :)
KasiaK90 05.12.2012 19:26
takiego jeszcze nie jadłam,a chętnie spróbowałabym kawałeczek;)
gosia56 05.12.2012 19:06
ciekawe
jolanta19 05.12.2012 19:02
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak