Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 2 szklanki
margaryna 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
budyń śmietankowy 1/2 opakowania
cynamon 1 łyżeczka
cukier 4 łyżki
kruszonka
margaryna 9 dag
mąka 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cynamon 1 łyżeczka
jabłka 70 obrane

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką

Margarynę posiekać z cukrem, dodać jajka oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść z tego kruche ciasto i schłodzić najmniej 1 godz.
Schłodzonym ciastem wyłożyć do prostokątnej blaszki (33cm na 22 cm) na nim wyłożyć warstwę z jabłek.
Jabłka obrać i pokroić w plasterki, następnie wymieszać z budyniem, cukrem i cynamonem.
Kruszonka: Zimną margarynę zagnieść z sypki składnikami do uzyskania sypkiej kruszonki( z wyglądu przypomina taką posypkę nie tradycyjną kruszonkę ) Na wyłożone jabłka wysypać całą cynamonową kruszonkę.
Ciasto piec około 50 min w temp. 180 st. Ciasto samo w sobie jest pyszne, ale można podać je polane tak jak ja kwaśną śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 04.08.2013 21:51
wyglada apetycznie
Dorian 16.04.2013 08:08
pieknie podane
Isia 06.12.2012 12:02
pychota
Mysiunia 06.12.2012 08:26
Ciasto wygląda nadzwyczaj apetycznie :)
cris04 05.12.2012 20:38
To ciasto musi być pyszne.....
misia53 05.12.2012 16:41
bardzo pysznie wygląda
Monika58 05.12.2012 16:25
pyszne i ładne zdjęcia :)
Kekerboom 05.12.2012 15:14
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak