Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TORT CZEKOLADOWO - ŚMIETANKOWY

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto czekoladowe
jajko 6 szt
margaryna 1 kostka
cukier 1 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
kakao 3 łyżki
mąka 2 łyżki
orzechy laskowe 3 łyżki
skórka pomarańczowa 2 łyżki
Masa śmietankowa
śmietana 30% 500 ml
galaretka pomarańczowa 1 op
cukier 1/4 szkl
kakao 1/2 łyżeczki
poncz
sok z cytryny 2-3 łyżki
cukier 2 łyżeczki
aromat rumowy 1/2 buteleczki
stokrotki do dekoracji
Żelatyna wieprzowa Prymat
woda 3/4 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: TORT CZEKOLADOWO - ŚMIETANKOWY

Kroki postępowania

1
Podane składniki na ciasto czekoladowe to jedna porcja a trzeba dwa placki.
ciasto przyrządzamy w następujący sposób: Margarynę, szklankę cukru i kakao rozpuszczamy i łączymy na ogniu. Żółtka ucieramy z 3/4 szkl. cukru a następnie łączymy z ciepłą masą czekoladową. Do tak przygotowanej płynnej masy dodajemy mąkę, proszek i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Białka z resztą cukru ubijamy na sztywną pianę, którą przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy, dodajemy orzechy i wlewamy do foremki posmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną. Wkladamy do nagrzanego piekarnika do 130 stopni C a kiedy urośnie zwiększamy temp. do 180 stopni C i pieczemy 30 min. Drugie ciasto robimy tak samo tylko dodajemy skórkę pomarańczową.
Krok 1 - TORT CZEKOLADOWO - ŚMIETANKOWY foto
2
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a wcześniej przygotowujemy żelatynę, do której dodajemy odrobinę wody aby przykryc proszek, a następnie zalewamy do 1/2 szkl. gorącą i mieszamy aby się rozpuściła. Ciepłą żelatynę wlewamy do śmietany, ubijamy i na koniec dodajemy galaretkę pomarańczową. Masę śmietankową przygotowujemy przed samym ubieraniem tortu aby nam się bardzo nie stężała.
Krok 2 - TORT CZEKOLADOWO - ŚMIETANKOWY foto
3
Poncz przygotowujemy z wody, cukru, soku z cytryny i rumu. Polewamy nim ciasto czekoladowe. Z upieczonych ciast odcinamy brzegi lub wierzch do dekoracji. I układamy tort, najpierw ciasto ze skórką pomarańczy nasączamy ponczem, wykładamy trochę mniej niż połowę śmietany, rozkładamy na całości przekładamy drugim ciastem i również nasączamy ponczem. Wykładamy resztę śmietany zostawiając dwie łyżki, ładnie rozsmarowujemy na całości i po brzegach. Odcięte ciasto kruszymy i obkładamy brzegi. Do tych dwóch łyżek śmietany dodajemy 1/2 łyżeczki kakao i ozdabiamy tort wg uznania. Układamy stokrotki z opłatków przed samym podaniem.
SMACZNEGO!!!!!
Krok 3 - TORT CZEKOLADOWO - ŚMIETANKOWY foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 29.06.2013 12:26
Przepyszny tort :)
alaaa 18.12.2012 20:27
fajne bakaliowe ciasto
aisoglam 12.12.2012 22:57
Fajnie się prezentuje :)
adelajda 10.12.2012 07:15
super wygląda i do tego pyszny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak