Sposób przygotowania

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków.Uklepać w misce na płasko,podzielić na 4 części,wyjąć 1 część,odłożyć na górę.W miejsce po ziemniakach wsypać mąkę ziemniaczaną(równo z ziemniakami),dodać margarynę pokrojoną w cienkie kawałki,jajka,pokrojona cebulkę ze szczypiorem,pieprz i dokładnie wyrobić ciasto.Zrobić jedną kluskę i ugotować.Jeśli będzie się rozgotowywać(zależy ile skrobii jest w ziemniakach),dosypać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej.Z ciasta zrobić kulki,lekko spłaszczyć i pośrodku zrobić dziurkę.Można też zrobić z ciasta wałek i pokroić,tak jak kopytka.Kluski wrzucać do osolonego wrzątku i po wypłynięciu gotować kilka minut na małym ogniu.Podawać z mięsem i sosem.Można też podać z przesmażonym boczkiem lub słoninką ze skwarkami.Smacznego!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    FAFIK

    Pychota!
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Uwielbiam kluski ?l?skie.A z t? cebulk? fajnie wymy?li?a?.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !