Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort egipski

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

migdały
daktyle

Przepis i sposób przygotowania na: Tort egipski

SKŁADNIKI: ciasto na 2 spody biszkoptowe, 1 łyżeczka esencji kokosowej - dodaliśmy aromat cytrynowy, bita śmietana, szklanka podpieczonych migdałów. Nadzienie: 25 dag posiekanych suszonych daktyli, 1 i 1/3 szklanki niesłodzonego mleka skondensowanego, 1 i 1/3 szklanki cukru, 4 roztrzepane żółtka, pół szklanki masła, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

SPOSÓB WYKONANIA: Do ciasta dodać ekstrakt kokosowy. Upiec dwa biszkopty o wielkości 22 cm. Zagotować składniki nadzienia. Gotować do zgęstnienia. Dodać migdały. Wymieszać i ostudzić. Smarować biszkopt nadzieniem. Przykryć drugim biszkoptem. Wierzch ozdobić bitą śmietaną. Schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pacia 14.08.2011 12:01
smaczne
Anna146 16.05.2011 05:39
ciekawy przepis, ciekawa nazwa
krzyniu1984 28.07.2010 07:53
rewelacja! uwielbiam migdały :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak