Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka pomarańczowo - żurawinowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sok pomarańczowy
orzechy włoskie
suszone żurawiny

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka pomarańczowo - żurawinowe

SKŁADNIKI: 1 szklanka suszonych słodzonych żurawin, 220 g miękkiego masła, 1/4 szklanki skrobi kukurydzianej, pół szklanki posiekanych orzechów włoskich, 2/3 szklanki cukru, 2 i pół łyżki soku pomarańczowego, 2 szklanki mąki, 1/4 łyżeczki soli, 2 i pół łyżki otartej skórki pomarańczowej

SPOSÓB WYKONANIA: Masło zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodać sok i skórkę pomarańczową. Mąkę, skrobię i sól wymieszać razem. Dodać do masy miksując na małych obrotach, aż wszystko dobrze się połączy. Na koniec dodać żurawiny i orzechy. Podzielić ciasto na 2 części i uformować z nich walce o długości ok. 25 cm. Zawinąć w woskowy papier i odstawić do lodówki na minimum 4 godziny. Ciasto kroić w 1 - 1,5 cm plastry, układać na natłuszczonej formie i piec w nagrzanym do 165 stopni piekarniku przez 13 - 18 minut, aż brzegi ciasteczek zaczną brązowieć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 21.09.2011 18:50
fantastyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak