Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z bakłażanem, pesto i kozim serem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kozi ser
parmezan
bakłażan

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z bakłażanem, pesto i kozim serem

SKŁADNIKI: Ciasto na pizzę: /1 pizza o średnicy 25 cm/: 120 g mąki (ok. 3/4 szklanki), 5 g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 40 ml ciepłej wody, 40 ml ciepłego mleka, 1 łyżka oliwy + 1/2 łyżki do posmarowania ciasta. Obkład: 70 – 90 dag bakłażana pokrojonego w półcentymetrowe plasterki, olej do smażenia, sól, 3 posiekane ząbki czosnku, pół łyżeczki pieprzu, 25 dag łagodnego koziego sera, pół szklanki tartego parmezanu, pół szklanki pesto.

SPOSÓB WYKONANIA: Zrobić rozczyn z drożdży, cukru, wody i mleka. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże i oliwę. Wszystkie składniki zagnieść. Uformować kulę, posmarować ją resztą oliwy i odłożyć do miski na 1 h do wyrośnięcia. Przykryć miskę ściereczką. Na oleju usmażyć bakłażany. Osączyć z tłuszczu, posolić. Blaszkę do pizzy wyłożyć ciastem. Na cieście wyłożyć plasterki bakłażana. Posypać czosnkiem i pieprzem. Piec w 225 stopniach przez 12 minut. Na bakłażanach ułożyć plasterki koziego sera, posmarować pesto. Piec aż ser zacznie się zezłacać czyli ok. 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 04.08.2012 22:03
super fajna uwielbiam takie pizze
ewasylwia 22.08.2010 21:27
Ciekawe, choć u mnie by raczej nie przeszło

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak