Sposób przygotowania

Umytego i oczyszczonego z tłuszczu kurczaka zalewamy w garnku zimną wodą tak, żeby cały był zanurzony. Dodajemy obrane jarzyny. Na cebuli można zostawić jedną warstwę łupinki, żeby rosół miał piękny żółty kolor. Dodajemy przyprawy. Doprowadzamy rosół do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień. Na powierzchni wywaru może się pojawić biała piana. To tzw. \'szumowina\', czyli wytrącone i ścięte białko z mięsa. Szumowinę zbieramy cedzakiem z powierzchni wywaru i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godz. Rosół nie powinien się gotować intensywnie, bo będzie mętny i niesmaczny. Ugotowany rosół jest podstawą do przygotowania wielu innych zup, sosów

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Izabela30

    ja do rosołu obowiązkowo dodaje kawałek wołowego ( szponder lub żeberko)- nie jest wtdy taki słodki w smaku
  • 0
    original
    Opublikowano

    Zofia12

    Super przepis!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Joanna120

    rosołek jest super na każdy obiad
  • 3
    original
    Opublikowano

    rakow2

    ładnie
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    kielcok1

    niedzielne danie
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    rosół to podstawa
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    szajba2

    klasyka
  • 2
    original
    Opublikowano

    kotlet

    wyglada apetycznie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jaheira11

    wygląda apetycznie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !