Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem szparagowa z winem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szparagi 500 g
masło 25 g
śmietana 150 ml
wino białe 150 ml
woda 800 ml
sól, pieprz
estragon 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem szparagowa z winem

Poobcinaj końcówki łodyżek, obierz stwardniałą warstwę i potnij łodygi szparagów (główki pozostaw w całości). Gotuj łodygi i główki przez 10 minut w wodzie z przyprawami. Rozpuść masło. Główki szparagów odłóż. Na masło wrzuć rozgniecione kawałki szparagów i dobrze wymieszaj na dużym ogniu. Dodaj śmietanę, zmniejsz płomień. Ciągle mieszając dodaj do masy wodę, w której gotowały
się szparagi, podlej białym winem. Zagotuj, a później przykryj i gotuj na małym ogniu 10 minut, potem ostudź i zmiksuj na krem. Teraz dodaj czubki szparagów i gotuj na małym ogniu jeszcze około 2-4 minut. Rozlej na talerze, każdą porcję posyp świeżym estragonem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda60 09.06.2011 19:56
polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak