Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Młoda kapusta z pomidorami

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

niezbyt duża główka młodej kapusty 1
świeże, dość duże pomidory 2
pęczek koperku 1
łyżki masła 4
łyzki mąki pszennej 2
łyżki koncentratu pomidorowego 30% 1-2

Przepis i sposób przygotowania na: Młoda kapusta z pomidorami

Warzywa umyć, oczyścić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę i koperek (razem z łodyżkami) posiekać, kapustę grubo poszatkować. W dużym rondlu rozpuścić masło, zeszklić cebulę. Wsypać mąkę i wymieszać dokładnie a następnie wlać 1,5 szkl. wody i zagotować mieszając. Dodać kapustę, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, dusić ok. 10 min. aż zmięknie, ale będzie jędrna. Dodać pomidory, koncentrat i połowę koperku. Doprawić solą, cukrem i pieprzem, dusić jeszcze 5 min.. Podawać posypaną resztą koperku. Do tego kawałek świeżego pieczywa albo młode ziemniaczki....pycha!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 03.10.2013 21:37
ja to w ogóle kapuściara jestem - lubię kapustę w każdej postaci chyba
Klausia 03.10.2013 19:58
lubię taką kapustę :)
Anna133 17.03.2012 15:20
Ja z pomidorami też nie robiłam jeszcze
Goya 03.10.2011 09:30
pycha
MAŁY 03.04.2011 21:26
pysznie i zdrowo
gusia1000 05.08.2010 00:02
Oto danie pod mój smak.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak