Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszona cykoria z parówkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cykoria 1/2 kg
parówki cienkie 4 szt
cebula 1 szt
pieczarki 10 dag
koncentrat pomidorowy 1 łyzka
mąka 1 płaska łyzka
sól do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
olej do smażenia
wino półwytrawne czerwone 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona cykoria z parówkami

Cykorię oczyścić, wyciąć gorzki miąższ, pokroić w półplasterki, sparzyć (najlepiej na sicie). Pieczarki oczyscic, pokroić w plasterki. Z parówek zdjąć osłonki, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w piórka, usmażyć na oleju, pod koniec smażenia oprószyć maka. Dodać koncentrat pomidorowy oraz wino i szybko wszystko wymieszać żeby nie porobiły się grudki. Dodać cykorie, pieczarki i parówki, dusić jeszcze 10 minut. Całość przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 28.07.2011 07:35
Ciekawe połączenie smaków.
misia53 16.10.2010 08:51
Bardzo fajne.
SmacznaPyza 11.09.2010 11:15
fajne! proste a jednocześnie ciekawe zestawienie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak