Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: ciasto: 2/3 szklanki pokruszonych wafelków waniliowych, 1 duże roztrzepane białko, tłuszcz do wysmarowania blaszki. Nadzienie: 35 dag serka wiejskiego o niskiej zawartości tłuszczu, 25 dag średnio tłustego serka kremowego, 2/3 szklanki cukru, 2 łyżki skrobi kukurydzianej - użyliśmy mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 duże jajko. Syrop: 3/4 szklanki ciemnego rumu, pół szklanki rodzynek, 1/4 szklanki cukru, 2 łyżki wody, 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej - użyliśmy mąki kukurydzianej.

SPOSÓB WYKONANIA: Pokruszyć wafelki i wymieszać z białkiem. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem. Wyłożyć spód masą wafelkową. Piec przez 5 minut w temperaturze 170 stopni do lekkiego zbrązowienia. Serki utrzeć na gładką masę. Dodać cukier, skrobię, wanilię i jajko. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Piec w 170 stopniach przez 30 minut. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec 20 minut. Chłodzić w lodówce minimum 8 godzin. Przygotować syrop. Wymieszać rum z rodzynkami. Wstawić do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty. Wyjąć przykryć i odstawić na 10 minut. Wymieszać cukier z jedną łyżką wody. Gotować na małym ogniu przez 5 minut albo do momentu aż cukier się zezłoci. Wymieszać łyżkę wody ze skrobią. Dodać do cukru wraz rumem. Gotować przez minutę. Wystudzić do temperatury pokojowej i podawać z sernikiem.

Komentarze

  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Pyszności!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Mmmmm, ten sosik ciekawy,a jadłeś budyń z białego sera? Pycha.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !