Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa surowa 0,5 kg
jajko 2 szt.
boczek wędzony 200 gram
ziemniaki 3 szt.
marchew 2 szt.
seler 1/2 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
żurek śląski 2 opakowania
Liść laurowy suszony Prymat 2 listki
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek

Obieramy warzywa. Marchewkę i selera kroimy w kostkę, ziemniaki w paski (takie jak na frytki), cebulę zawsze dodaję w całości. Kiełbasę najlepiej trochę podgotować przed dodaniem jej do żurku. Ja wrzucam ją zawsze do wrzątku, gotuję 10 minut i wylewam wodę. Dzięki temu zupa nie będzie za tłusta. Warzywa, kiełbasę i boczek wrzucamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i trochę soli (pół łyżeczki). Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Żurek w proszku rozrabiamy zimną wodą, wlewamy do zupy, dodajemy majeranek, pieprz i pokrojony czosnek. Gotujemy około 10 – 15 minut i doprawiamy do smaku. Do talerza dodajemy ugotowane na twardo jajko i pokrojoną kiełbasę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 12.03.2013 09:08
Dzisiaj będę go gotować :)
Bernadeta1 06.12.2012 01:08
pysznie wygląda
miroslawa 28.11.2012 05:29
tradycyjny, a jaki pyszny
Justyna28 27.11.2012 09:58
taki jak lubię:)
fijolek91 27.11.2012 09:16
super
EWI 27.11.2012 08:08
uwielbiam
cukiereczek 27.11.2012 08:04
lubię żurek
Mati3 27.11.2012 07:43
pycha
Zdzisław 26.11.2012 23:42
taki żurek lubię
treonina 26.11.2012 23:34
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak