Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gicz barania z kiszoną kapustą, grzybami i ziemniakami pieczonymi na soli Marcina Budynka

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gicz barania 4 szt
kapusta kiszona 600 g
podgrzybek brunatny 200 g
grzyby suszone 5 g
cebula 200 g
czosnek 5 ząbków
kminek 2 szt
masło klarowane do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
rozmaryn 3 gałązki
tymianek 10 gałązek
olej słonecznikowy 100 ml
musztarda 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
ziemniaki młode
wino czerwone 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Gicz barania z kiszoną kapustą, grzybami i ziemniakami pieczonymi na soli Marcina Budynka

Marcin Budynek poleca:
1. Przygotuj marynatę: Weź: rozmaryn, tymianek, czerwone wytrawne wino, olej słonecznikowy, 4 ząbki czosnku, musztardę, sól i pieprz i dzień wcześniej połącz wszystko.
2. Umyte i oczyszczone gicze polewamy przygotowaną marynatą. Odstawiamy na około 8 do 12 godzin w chłodne miejsce.
3. Po tym czasie wyjmujemy gicz, a marynatę odstawiamy do wykorzystania.
4. Mięso wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C i pieczemy przez 15 minut.
5. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140°C, polewamy mięso marynatą i pieczemy przez około 60 minut, od czasu do czasu polewając sosem z pieczenia.
6. Przygotowujemy kapustę. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na klarownym maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, pokrojone grzyby i smażymy wszystko około 6 minut. Następnie dodajemy posiekaną kapustę, doprawiamy całość solą, pieprzem, kminkiem, pudrem z grzybów i dusimy pod przykryciem około 20 minut.
7. Na koniec przygotowujemy ziemniaki. Obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż na połówki.
8. Układamy na blaszce grubo posypanej solą kamienną, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez 40 minut.
9. Gicze podajemy z kapustą i ziemniakami. Możemy dodać smażone na klarowanym maśle pomidory z dodatkiem świeżych ziół i cebuli dymki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rycerz
Rycerz 26.12.2013 21:40
Kurde, nie mogę powstrzymać ślinotoku, patrząc na to danie.
Bogumiła
Bogumiła 26.01.2013 14:13
mniam!
Kucharz_Tomek 30.11.2012 19:20
każdy następny pana przepis coraz bardziej apetyczniejszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak