Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trójkolorowy makaron fusilli w sosie z sera gorgonzola z rukolą Giancarlo Russo

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana kremówka 200 ml
masło 20 g
GORGONZOLA 160 g
parmezan 80 g
likier
rukola
sól do smaku
Ciasto:
semiolina 400 g
jaja 4 szt
sól 40 g
koncentrat pomidorowy 30 g
świeży szpinaku 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Trójkolorowy makaron fusilli w sosie z sera gorgonzola z rukolą Giancarlo Russo

Giancarlo Russo poleca:
Semolinę dzielimy na trzy części (200 g na ciasto białe, 100 g na ciasto zielone, 100 g na ciasto czerwone). Do białego ciasta dodajemy 2 jaja i 20 g soli, wyrabiamy. Do ciasta czerwonego dajemy tylko 1 żółtko i koncentrat oraz 10 g soli, wyrabiamy. Do ciasta zielonego dajemy 1 żółtko i pokrojone w paski liście szpinaku (uprzednio liście wrzucamy na wrzątek na ok.1 minutę, odcedzamy i studzimy), 10 g soli. Produkujemy trójkolorowy makaron używając miksera z przystawką do makaronu fusilli. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy gorgonzolę i czekamy do momentu rozpuszczenia się sera. Dolewamy likier, flambirujemy, a następnie dodajemy śmietanę (uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia ) i gotujemy do czasu uzyskania kremowej konsystencji. Przygotowany makaron fusilli gotujemy al dente i dodajemy na patelnię do sosu. Mieszamy całość, dodajemy starty parmezan i wykładamy na talerze dekorując listkami rukoli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ulaaa 24.01.2013 23:48
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak