Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche paski naleśniczków na maślance

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek 3 szt.
mąki pszennej 30 dag
maślanki 250 ml
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
cukru pudru 10 dag
soli 1 szczypta
oliwy z oliwek 1/2 l

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche paski naleśniczków na maślance

W naczyniu wymieszać mąkę pszenną, 4 dag cukru pudru, sól i proszek do pieczenia. Do wymieszanych składników dodać maślankę, 50 ml oliwy z oliwek i żółtka. Wszystko utrzeć i dodać pianę ubitą z białek. Wymieszać i smażyć naleśniczki na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Powinny być puszyste i lekkie jak biszkopt, a ponadto nie powinny za bardzo się zrumienić. Ostudzić. Każdy naleśnik pokroić w paski o szerokości około 2 cm. W rondlu rozgrzać pozostały tłuszcz. Na gorący tłuszcz wrzucać plastry naleśników i smażyć na rumiano. Wyciągnąć, osuszyć na papierowym ręczniku i ułożyć na talerzu w piramidkę. Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczekjeden 29.02.2012 07:17
smaczne
AgaS10 27.02.2012 09:59
fajne:)
irenka 04.06.2011 22:36
pyszności
Małgorzata106 24.05.2011 21:37
pycha
pioge7 15.05.2011 09:20
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak