Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpetowa pomidorowa

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone woł-wieprz 400 gram
bułka tarta pikantna 3 łyżki
jajko 1 sztuka
Kucharek SMAK LATA do smaku
pomidory krojone z puszki 1 puszka
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
masło 1 łyżka
cukinia 1 sztuka
oliwa 4 łyżki
papryka zielona 1/2 sztuki
woda 500 ml
bazylia świeża garść
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
pieczarki 8 sztuk
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpetowa pomidorowa

Zacznij od przygotowania pulpetów. Nie rób tak suchych jak zwykłe mielone, bo chodzi o to, żeby naciągnęły jak najwięcej smaku z zupy. Mięso wymieszaj z wymienionymi składnikami i formuj maleńkie pulpeciki - małe na tyle. żeby zmieściły się na łyżce zupy i można było je zjeść w całości.
Rozgrzej olej i smaż kuleczki przez 2-3 minuty, aby tylko ścięła się ich powierzchnia. Kiedy zmieni się lekko ich kolor, odstaw patelnię z palnika i przygotowuj zupę.

Czosnek pokrój na plasterki, a cebulę w półplasterki.
Pieczarki pokrój na ćwiartki.
Cukinię w dość duże plastry.

W garnku (średniej wielkości) klaruj masło. Na rozgrzane masło wrzuć czosnek, a po chwili cebulkę i smaż to zeszklenia, pilnując, aby się nie zarumieniły. Wsyp łyżkę świeżej bazylii. Całość zamieszaj i przypraw czymś słonym. Dodaj też troszkę pieprzu.
Dolej szklankę wody i oliwę, zamieszaj i dodajemy pieczarki. Przykryj garnek i duś na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Mieszaj co jakiś czas.

Po tym czasie powinnaś/powinieneś uzyskać pieczarkowy rosołek. Kolejny krok to dodanie lekko podsmażonych wcześniej pulpetów. Wszystko razem ostrożnie zamieszaj, aby pulpety się nie rozsypały (w tym momencie są jeszcze w środku surowe). Dolej resztę wody i duś pod przykryciem przez 10 minut, jednak po pierwszych pięciu dodaj cukinię.

Dodaj pomidory i zagotuj. W tym momencie sprawdź smak. Jeśli jest taka potrzeba dopraw - świetnie pasuje tu maggi.

Na koniec dodaj pokrojoną w krótkie paski paprykę, ale po jej dodaniu nie gotuj już zupy tylko zamieszaj i nalej do talerzy. Papryka dzięki temu będzie chrupiąca, pachnąca i nie straci skórki.
Zupę można podawać posypaną tartym serem, a do zagryzienia można podać grzanki lub upieczoną bagietkę.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 11.07.2013 08:48
pracochłonna ale zapewne pyszna
marta1371 16.02.2013 19:25
Smaczna i pożywna
dodi 25.01.2013 12:18
wyglada przepysznie
Ajam 23.01.2013 12:00
Wygląda bardzo apetycznie...:)
Agata B 17.01.2013 21:45
bogata i zapewne smaczna i pożywna:)))
Fary1907 08.01.2013 16:52
danie warte uznania
as28 08.01.2013 09:20
mniam
Jolanta4 02.12.2012 00:27
wygląda bardzo apetycznie
Kucharz_Tomek 30.11.2012 19:08
przepyszne
annagebalska 28.11.2012 09:13
pyszne
Mysiunia 25.11.2012 10:51
wygląda pieknie :) bardzo dokładnie opisane:)
artur7 24.11.2012 21:32
fauna zupka
medi 24.11.2012 21:30
super pomidorówka,super pulpeciki:)
IwonaKa 24.11.2012 21:09
pyszna i pożywna,lubię taką
sara1 24.11.2012 20:42
konkretna i pożywna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak