Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z płucek

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płuca 45 dag.
cebula 1 szt.
bułka czerstwa 1 szt.
mąka pszenna 40 dag.
jajko 1 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
woda do namoczenia bułki
olej do smażenia
mąka pszenna do podsypania
woda 3/4 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z płucek

Płucka dobrze umyć.Ugotować we wrzącej,osolonej wodzie.Bułkę namoczyć w wodzie.Cebulę obrać,opłukać.Pokroić w kostkę.Zrumienić na tłuszczu.Ugotowane płucka przepuścić przez maszynkę wraz z odciśniętą bułką.Następnie dodać cebulę,sól,pieprz.Dokładnie wymieszać.Z mąki,wody,jajka i soli zagnieść ciasto.Wyrobić aż do uzyskania jednolitej konsystencji.Podsypać mąką.Rozwałkować ciasto na grubość ok.2mm.Szklanką wykroić kółka.Na krążki kłaść farsz.Dokładnie zlepiać.Gotować we wrzącej,osolonej wodzie.Można podawać polane rozpuszczonym masłem ze zrumienioną bułką tartą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TEtalicha 22.05.2013 21:08
swietne takie pierogi
dianix 30.11.2012 19:52
bardzo lubiee
dianix 30.11.2012 19:52
bardzo lubiee
dianix 30.11.2012 19:52
bardzo lubiee
Betka 25.11.2012 19:53
muszę kiedyś spróbowac;)
Barbara/zuza22_85 24.11.2012 16:00
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak