Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini szarlotki pod migdałową pierzynką

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 g
cukier puder 100 g
margaryna 200 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jajek 2 szt
śmietana 2 łyżka
jabłka 4 szt
cynamon 2 łyżki
białko 2 szt
cukier puder 70 g
gorzka czekolada 40 g
migdały 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Mini szarlotki pod migdałową pierzynką

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.

Całość siekamy z margaryną po czym dodajemy żółtka i śmietanę.

Zagniatamy na gładkie ciasto.

Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.

Wysmarowane tłuszczem foremki wykładamy cienką warstwą ciasta.

Jabłka kroimy na cienkie plasterki i mieszamy z cynamonem.

Nakładamy po 2 łyżki jabłek do babeczek.

Migdały drobno mielimy.

Roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę mieszamy z cukrem pudrem i zmielonymi orzechami.

Dodajemy białka ubite na sztywną pianę i dokładnie mieszamy.

Na jabłka wykładamy po łyżce pianki migdałowej.

Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 23.01.2014 17:51
mini ale wypasione, pyszne smaki
Agata B 01.12.2012 20:26
doskonałe:)))
Kulinarna Ja 29.11.2012 12:17
pycha!
miroslawa 24.11.2012 12:55
fajna propozycja
caffee_tea 23.11.2012 22:28
chętnie wypróbuję
cooleczka 23.11.2012 18:49
świetne
medi 23.11.2012 18:43
MNIAM...super deserek:)
uqash24 23.11.2012 18:36
ciekawy przepis :) pewnie także pyszny
mufinka79 23.11.2012 18:26
super przepis ::)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak