Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brzoskwinie po francusku

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

brzoskwiń 6 szt.
migdałów 20 dag
wanilii 1/2 laski
mleko 400 ml
jajek 4 szt.
cukru 20 dag
mąki ziemniaczanej 2 łyżki
budyniu waniliowego 2 łyzki
likieru wiśniowego 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwinie po francusku

Świeże brzoskwinie umyć, osuszyć, przekrajać na połówki i wyjąć pestki. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę. Od mleka odlać ¼ szklanki i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować, dodać rozrobioną mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy, a następnie gotować do uzyskania konsystencji budyniu. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy przygotowana masa ostygnie dodać utarte wcześniej żółtka, pokruszone migdały, startą wanilię i wszystko dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszać.

Połówki brzoskwiń ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać likierem wiśniowym i równomiernie rozłożyć przygotowany krem. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać około 15 minut. Podawać ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 12.12.2011 19:46
muszą być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak