Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone z kapustą pekińską w sosie pomidorowym.

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 420 g
kapusta pekińska 1/3 sztuki
koperek
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
jajko 2 sztuki
mąka
olej
woda 500 ml
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
kostka rosołowa 1 sztuka
sól
pieprz
Czosnek suszony Prymat
ryż 1 (ugotowany)

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z kapustą pekińską w sosie pomidorowym.

Kroki postępowania

1
Gotujemy ryż i czekamy chwilkę, aż przestygnie. Najlepiej ugotować go sobie wcześniej i tylko wyjąć z lodówki. Do ryżu dodajemy mięso, jajka, bułkę tartą, koperek, przyprawy (sól, pieprz, oregano i czosnek granulowany).
Krok 1 - Kotlety mielone z kapustą pekińską w sosie pomidorowym. foto
2
Siekamy kapustę pekińską na dość drobne kawałeczki. Przenosimy ją do naczynia, w którym znajdują się wcześniej dodane składniki. Wszystko dokładnie mieszamy, żeby dobrze się połączyło.
Krok 2 - Kotlety mielone z kapustą pekińską w sosie pomidorowym. foto
3
Z mięsno – ryżowo – kapuścianej masy formujemy średnie kotlety. Obtaczamy je w samej mące z obu stron i smażymy na rozgrzanym uprzednio oleju i niedużym ogniu z obu stron.
Krok 3 - Kotlety mielone z kapustą pekińską w sosie pomidorowym. foto
4
Do około 500ml (może być i więcej, 1 litr maksimum) gorącej wody wrzucamy kostkę rosołową i dokładnie powstały wywar mieszamy. Następnie dodajemy do niego słoiczek koncentratu pomidorowego oraz bazylię i jeszcze raz wszystko mieszamy.
Krok 4 - Kotlety mielone z kapustą pekińską w sosie pomidorowym. foto
5
Obsmażone wszystkie kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy je sosem.
Krok 5 - Kotlety mielone z kapustą pekińską w sosie pomidorowym. foto
6
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Z danej porcji składników wyszło mi 12 kotletów. Dobrze smakują z sałatką z kapusty pekińskiej i przyprawy tzatziki lub z sałatką z tartej marchewki i chrzanu.
Krok 6 - Kotlety mielone z kapustą pekińską w sosie pomidorowym. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 20.06.2013 21:38
to dopiero ciekawy pomysł, gony zwrocenia uwagi
cooleczka 18.01.2013 09:26
fajne
babi17 02.01.2013 12:15
extraaa
olkaaa 22.12.2012 12:00
ciekawa propozycja
EWI 23.11.2012 11:20
pyszności
agnieszka214 23.11.2012 11:04
pycha obaidek
malaczarna23 23.11.2012 11:01
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak