Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lazania na czerwono

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dkg
jajko 5 sztuk
sól
marchew-kostka 0,75 szklanki
czosnek 1 ząbek
Pieprz czarny Prymat w młynku
ser mozzarella 50 dkg
papryka mielona
mleko 1,25 szklanki
mąka pszenna do sosu 2 łyzki
cukinia 2 sztuki
przecier pomidorowy 3 łyżki
oliwa 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Lazania na czerwono

1
Przecier rozmieszać z jajkami. Do miski dodać mąkę, jajka z przecierem, sól. Wszystko wymieszać, ciasto wyrobić na gładką masę. Cisto podzielić na cztery części, każdą część rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na równej grubości placki.
2
W rondelku rozgrzać masło dodać mąkę, mieszać, zrobić zasmażkę. Do zasmażki dodać mleko i mieszając zagotować. Na koniec przyprawić solą i pieprzem, ciągle mieszając żeby nie było grudek i żeby się nie przypaliło. Beszamel powinien być dosyć gęsty i ostudzony.
3
Umytą obraną, cukinie, marchew pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę dodać cukinię i marchew. Smażyć chwilę pod przykryciem, następnie odparować warzywa z nadmiaru wody. Doprawić solą, pieprzem, czerwoną papryką, bazylią i czosnkiem.
4
Wysmarować naczynie oliwą, wyłożyć pierwszy placek ciasta. Na placek wyłożyć równomiernie część ostudzonego beszamelu na niego wyłożyć 1/3 ostudzonych warzyw. Na warzywa wyłożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Przyprawić pieprzem, solą i bazylią, powtarzać czynność, aż do ostatniego placka. Na ostatni placek wyłożyć równomiernie beszamel i wyłożyć mozzarellę. Przyprawić solą, pieprzem i bazylią do smaku. Piec w rozgrzanym piekarniku 180-190 stopni około 40-50 min. do miękkości makaronu. (forma o wymiarach 20x25 cm.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 05.04.2014 12:42
pyszne danie,moje smaki
Wafelek2601 03.04.2014 20:37
rewelacyjny obiad
olkaaa 29.03.2014 16:35
muszę zrobić
Jagódka77 11.02.2014 14:16
jak ja dawno nie jadłam lazanie, ta wygląda tak zachęcająco, że chyba jutro muszę zrobić
IKrakowianka 15.12.2013 15:09
wygląda wspaniale
Stenka 15.11.2013 08:03
świetnie wygląda i napewno smaczna
Adam/ZUB3R 02.11.2013 21:31
smaczna lazania
Renata22 19.09.2013 16:58
Ale ładny i apetyczny kawałek!
czekoladka_m 27.08.2013 12:22
Niesamowicie apetyczna;)
Malinka 01.08.2013 21:19
Wygląda bardzo kusząco!
m1monika 31.07.2013 11:18
bardzo lubię :-)
Katarzyna59 30.06.2013 16:57
chytnie bym spróbowała
aisza1 24.06.2013 08:02
pychota, dawno nie jadłam
Wojt@s
Wojt@s 21.06.2013 09:04
jak smakuje to , tak jak to wygląda to muszę to zrobić jutro
Ewelina38 06.06.2013 12:24
rewelacyjnie wygląda, aż ślinka cieknie
teresa18 05.06.2013 20:13
bardzo fajny i efektowny pomysł
Grazyna0211 15.04.2013 14:01
bardzo fajny przepis
jordi 24.03.2013 00:42
wygląda apetycznie
fotoviderek 24.02.2013 08:48
Super pomysł :)
Angelika10 08.02.2013 21:45
pyszna
IwonaKa 08.02.2013 18:08
smakowicie wyglada,ale bym miała na nią ochotę
ONY_za_kare 24.01.2013 10:05
pyszności
gosia1988 09.01.2013 09:50
ale smakowicie wygląda
Wacław 03.01.2013 16:29
bardzo lubie lazanie !
Anna169Hosz 12.12.2012 12:08
Rewelacja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak