Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: 4 szklanki mleka, 1.5 szklanki kaszy manny, 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę masła, 1 szklanka kwaśnej śmietany, 3/4 szklanki startego parmezanu, 1/2 szklanki posiekanych orzechów pecan lub włoskich, sól, gałka muszkatołowa, 2 żółtka.

SPOSÓB WYKONANIA: Zagotuj mleko. Powoli, ciągle mieszając drewnianą łyżką, wsypuj kaszę mannę. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze kilka minut, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj masło, pół szklanki parmezanu, śmietanę, orzechy, szczyptę gałki i żółtka. Wymieszaj, posól. Masę rozsmaruj na stolnicy, wytnij kółeczka (np. szklanką), posyp resztą parmezanu. Gnocchi ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, piecz na złoty kolor w temp. 175°C (20 minut).

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !