Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka w naleśnikach na maślance

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek 3 szt.
mąki pszennej 25 dag
maślanki 100 ml
masła 10 dag
kwaskowych jabłek 1 kg
cynamonu 1 łyżeczka
cukru kryształu 20 dag
cukier puder do dekoracji
sok z cytryny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka w naleśnikach na maślance

Z jajek, mąki, 5 dag cukru i maślanki przygotować ciasto naleśnikowe. Na maśle usmażyć cienkie naleśniki. Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Starte jabłka skropić sokiem z cytryny, dodać pozostały cukier i cynamon wymieszać. Na dnie okrągłego naczynia żaroodpornego ułożyć naleśniki tak, aby zachodziły na brzeg naczynia. Układać na przemian jabłka i naleśniki, tak aby ostatnią porcją był naleśnik. Na wierzchu ułożyć kawałki pokrojonego masła, wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni na około pół godziny. Po tym czasie piecyk wyłączyć i pozostawić w nim naleśniki na kolejne 10 minut. Wyjąć posypać cukrem pudrem i podawać. Są doskonałe i na zimno i na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 20.06.2011 12:30
ciekawe,fany pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak