Sposób przygotowania

Z jajek, mąki, 5 dag cukru i maślanki przygotować ciasto naleśnikowe. Na maśle usmażyć cienkie naleśniki. Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Starte jabłka skropić sokiem z cytryny, dodać pozostały cukier i cynamon wymieszać. Na dnie okrągłego naczynia żaroodpornego ułożyć naleśniki tak, aby zachodziły na brzeg naczynia. Układać na przemian jabłka i naleśniki, tak aby ostatnią porcją był naleśnik. Na wierzchu ułożyć kawałki pokrojonego masła, wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni na około pół godziny. Po tym czasie piecyk wyłączyć i pozostawić w nim naleśniki na kolejne 10 minut. Wyjąć posypać cukrem pudrem i podawać. Są doskonałe i na zimno i na gorąco.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    irenka

    ciekawe,fany pomysł

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !