Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z indyka w warzywach

5.0
(126)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z indyka 400 gramów
papryka 3 sztuki
czosnek 2 ząbki
pieczarki 200 gramów
cebula 1 sztuka
marchew 1 sztuka
seler 100 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 gram
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 gram
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
por (biała część) 1 sztuka
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
woda 1/2 szklanki
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z indyka w warzywach

Na rozgrzany olej dajemy pokrojone w drobną kostkę dwa ząbki czosnku. Kiedy czosnek odda aromat, a jest to dosyć szybko, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Czekamy chwilę aż cebula się zeszkli.

Następnie dodajemy filet z indyka uprzednio umyty, wysuszony i pokrojony w dość dużą kostkę. Delikatnie podsmażamy, aby zamknąć pory w mięsie.

Dodajemy curry, pieprz, paprykę ostrą i słodką (o ilości nie piszę, każdy powinien użyć przypraw według uznania).

Kiedy indyk zacznie „łapać kolorki” dodajemy warzywa: paprykę, marchew, seler (wszystko pokrojone w około 5 cm paski) oraz pieczarki pokrojone w dużą kostkę i por.

Gdy wszystko znajdzie się na patelni dodajemy przyprawę do potraw i przykrywamy. Tak potrawka powinna dusić się około 20 minut.

Jeśli zajdzie taka potrzeba, można ją jeszcze posolić. Na koniec dla uzyskania gęstszego sosu dodajemy pół szklanki wody z rozpuszczoną w niej łyżką mąki. Ja potrawę podaję z ryżem. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak