Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z indyka z galaretką wiśniową :

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

½ utartej gałki muszkatołowej,2 łyżki masła + odrobina do wysmarowania formy
wino czerwone wytrawne 100 ml
sos sojowy 4 łyżki
galaretka wiśniowa 1 szt.
bulion wołowy 1 kostka
ziele angielskie 4 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
seler 1/8 szt.
woda 1 l
olej słonecznikowy 1 łyżka
smalec 2 łyżki
jajko 4 szt.
cebula 1 szt.
indyk 1/2 kg
wątróbka drobiowa 1/2 kg
boczek 1/2 kg
marchew 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z indyka z galaretką wiśniową :

Mięso z indyka , warzywa , ziele angielskie, liście laurowe , kostkę bulionową zalać wodą i gotować 45 minut. Wyjąć mięso i jarzyny . Boczek natrzeć solą , pieprzem i papryką mieloną . Obsmażyć na rumiano na smalcu . Przełożyć do garnka razem z wytopionym tłuszczem . Zalać bulionem z gotowania indyka i dusić 40 minut. Wyjąć boczek. Pozostały w garnku wywar ostudzić i wstawić do lodówki by tłuszcz , który jest w wywarze zebrał się na powierzchni i zestalił . Potem zebrać ten tłuszcz dokładnie i odłożyć , a wywar przecedzić . Wątróbkę drobiową usmażyć na rumiano na maśle z olejem . Wątróbkę zdjąć z patelni , a tłuszcz ze smażenia pozostawić . Zmielić mięso z indyka, boczek, wątróbkę , warzywa z wywaru .Dodać jajka, tłuszcz zdjęty z wywaru w którym dusił się boczek, tłuszcz ze smażenia wątróbek . Dobrze wymieszać . Doprawić solą , pieprzem i gałką muszkatołową . Formę do pasztetu wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Włożyć masę mięsna . Posypać z wierzchu bułką tartą . Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec pasztet przez 45 minut do 1 godziny . Wyjąć . Ostudzić . Kiedy pasztet jest już prawie zimny podgrzać wywar z duszenia boczku ( 400 ml – jeśli wywaru jest za mało dolać trochę przegotowanej wody) . Dodać do niego wino , sos sojowy, mielony pieprz ( ok. 1 łyżeczki ) . Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z gazu. Wsypać galaretkę wiśniową i dobrze ją rozmieszać . Wystudzić . Krzepnąca galaretką zalać pasztet. Wstawić do lodówki by galaretka dobrze zastygła .
Podawać pokrojony w plastry .

Jeśli chodzi o ilość użytej wody . W trakcie gotowania indyka , a następnie duszenia boczku ilość płynu zredukuje się do potrzebnych 400 ml ( gotować i dusić przy uchylonej pokrywce ) . Jeśli płynu będzie za dużo to przed dodaniem wina odlać nadmiar , jeśli za mało – uzupełnić przegotowaną wodą .

Jest to potrawa pracochłonna i wymaga dużo czasu .
Galaretka wiśniowa ma smak mięsno- winny – pieprzny . Zupełnie nie wyczuwa się w niej cukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 12.04.2012 15:47
ładnie wygląda
Joanna108
Joanna108 14.02.2012 09:07
bardzo ciekawa propozycja
Magdalena/26Mooi 01.05.2011 15:09
świetny!
Koper 02.03.2011 15:55
fajna kompozycja :)
jolaxa1 07.01.2011 19:42
dobre
Mysiunia 23.09.2010 09:20
ładnie wygląda ale nie wiem czy bym sie skusiła:) nie lubie \'pomieszania\' smaków:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak