Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z leśnych grzybów

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 szt
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
seler mały 1 szt
por mały 1 szt
śmietanka kremowa 150 ml
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżeczka
koperek 1-2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
grzyby leśne 30-40 świeże

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z leśnych grzybów

Kroki postępowania

1
Do garnka wlać 1 l wody, zagotować, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler, por i ugotować. Grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, osączyć i pokroić na kawałki. W rondelku rozgrzać masło, podsmażyć posiekaną cebulę, dodać pokrojone grzyby, wlać wywar z warzyw i gotować około 35-40 minut.
Krok 1 - Zupa z leśnych grzybów foto
2
Śmietankę wymieszać z mąką, dodać kilka łyżek gorącego wywaru, połączyć z zupą, zagotować.Dodać posiekany koperek, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Zupa z leśnych grzybów foto
3
Zupę grzybową podawać z ziemniakami, makaronem lub łazankami.
Krok 3 - Zupa z leśnych grzybów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 20.11.2012 12:57
pyszna polska zupa :)
Katarzyna/kate1980 19.11.2012 22:12
świetnie wygląda
Mysiunia 19.11.2012 20:06
baaardzo apetyczna :)
Zdzisław 19.11.2012 08:41
lubię bardzo
mela25 19.11.2012 07:58
moje smaki , pycha !
miroslawa 19.11.2012 05:37
ale smaka zrobiłaś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak