Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki Eli w ogórkowym sosie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wołowe lub wieprzowe 70 dkg
cebula biała 1 sztuka
czosnek świeży-może być więcej 2 ząbki
jajko 2 sztuki
sól do smaku
olej do smażenia głęboki
maechewka 30 dkg
masło 1 duża łyżka
mąka pszenna ile się wgniecie do masła nie może być twarde
koperek 1 pęczek
śmietana kremowa 30% 200 ml
Bułka tarta klasyczna Prymat 1-2 łyżki
ogórki gruntowe 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki Eli w ogórkowym sosie

Mięso wymieszać z posiekaną cebulą,czosnkiem,solą,pieprzem,jajkami(gdy jest za rzadkie dodać trochę bułki tartej),uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i obsmażyć na oleju w małym rondlu z obu stron(olej powinien sięgać do połowy klopsików)na rumiano.Olej ze smażenia klopsików przelać do brytfanny(ilość według uznania),dodać pokrojoną w kostkę marchew i podsmażyć.Do marchwi dodać pokrojone w kostkę ogórki(obrane i pozbawione nasion-młode ogórki kroić ze skórką)podsmażyć i gotować do miękkości,dodać klopsiki,pokrojony koperek,małe kulki zrobione z masła i mąki(zagęszczą sos zamiast zasmażki) i śmietanę,doprawić solą,pieprzem i chwilę pogotować.Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pacia 10.02.2012 12:17
super-tez muszę spróbować:)
Ewa104 28.06.2011 22:20
Ze świeżymi ogórkami nie robiłam sosu.Fajny pomysł,zabieram do ulubionych,Dzięki,Eli!
MAR3STA 07.11.2010 22:13
świetnie wyglądają
oliwkowa
oliwkowa 21.10.2010 20:58
polecam przepis
oliwkowa
oliwkowa 21.10.2010 20:58
polecam przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak